Котеджні містечка Британії

Спецпроект "Місто за містом" радіо НВ
 
Велика Британія – країна традицій та звичаїв.  І це не дивно, адже там досі правлять королі. З особливою повагою британці ставляться до облаштування власного будинку й саду. На їхню думку – вдосконалювати та покращувати умови життя слід постійно, адже для британців власний дім –  це особлива атмосфера, стиль та історія для майбутніх поколінь. У центрі Лондона та й у центральних частинах  інших великих міст Британії практично немає житлових будинків. У сіті–центрах зосередженні: офіси, фондові біржі, банки, будівлі торгових компаній та інших бізнес-структур.  У будні центр Лондона схожий на вулик. Саме там працюють ледь не всі мешканці міста. А після закінчення робочого дня і особливо під час вихідних центральний квартал нагадує пустелю. У цей час британські службовці та підприємці повертаються до власних  будинків. Туди,  де панує спокій та затишок.
 
Photo from www.readodd.com/traditional-english-home/
 
Частина британців проживає в багатоквартирних будинках чи таун-хаусах, але більшість все ж надає перевагу власним котеджам, подалі від гамірних міст. Довкола британських великих міст розташовані так звані заміські поселення закритого типу. Це сучасні містечка з розвиненою інфраструктурою, де у пішохідній доступності є кілька магазинів, парки, спортивні майданчики, торговельні центри та зупинки міського транспорту, яким британці, до речі, активно користуються, щоб доїхати на роботу в місто. Крім того, за містом як правило побудовані найкращі школи та навчальні заклади Британії. А також клуби з верхової їзди, яка дуже популярна серед британців. Сама Королева Єлизавета друга неабияка прихильниця цього виду спорту.
 
Традиційно приватні будинки у Великій Британії будують з червоної цегли і каменю. Особливою гордістю британців стали цегляні будинки вікторіанського стилю з великими вікнами. У заміських котеджних містечках будиночки виглядають наче казкові. 
 
Як і американцям,  британцям не до вподоби великі паркани. Біля будинку може бути невелике огородження, яке носить скоріше декоративний характер. Фасад англійського будинку створює атмосферу гармонії та затишку, завдяки традиційним англійським газонам та садам. Їх особливістю є максимальна природність, без симетрії та строгих лійній, проте з глибокою перспективою і різноманіттям трав та дерев. 
 
Photo from designzbyangela.com
 
У туманному альбіоні незмінним атрибутом дому є камін. Електричний, гaзoвий, на бездимних дровах або навіть просто декоративний – він завжди стає центром вітальні та збирає навколо себе усю родину.
 
До речі, подалі від метушні міста прагнуть жити не тільки пересічні британці, а й зірки. На відстані 30-ти кілометрів від Манчестера є селище Альдері – Єдж, Чешир. Саме там після весілля  придбало котедж зіркове  подружжя Бекхемів. Адже за містом є все необхідне для того, щоб розслабитися, набратися сил та енергії і відпочити від робочих буднів. Щось у цьому є: насолоджуватись смаком традиційного британського чаю на терасі власного будинку, загорнувшись у теплий плед.
 
Photo from www.readodd.com/traditional-english-home/